fbpx

Investera i onoterade aktier

Är du intresserad av att undersöka investeringsmöjligheter utanför börsen? Då kan investering i onoterade aktier vara för dig. Vi på Eqvor hjälper dig att enkelt och smidigt investera i onoterade bolag. Aktiekurserna uppdateras löpande.

OTC-Lista

Företag Bid Ask Senast Avslut Datum
KÖP SÄLJ

A3P Biomedical

- 14 SEK 14 SEK 06/05/2024
KÖP SÄLJ

Anyfin

- - 4.89 SEK 06/05/2024
KÖP SÄLJ

BioCrine

950 SEK 1100 SEK 850 SEK 06/05/2024
KÖP SÄLJ

Blykalla

- 4900 SEK 5325 SEK 06/05/2024
KÖP SÄLJ

Cascade Drives

- 13.25 SEK 13.25 SEK 06/05/2024
KÖP SÄLJ

Dirac Research 

65 SEK 70 SEK 62 SEK 06/05/2024
KÖP SÄLJ

Doktor.se

- - 6.8 SEK 06/05/2024
KÖP SÄLJ

Einride

- 359.64 SEK 359.64 SEK 06/05/2024
KÖP SÄLJ

Exeger

55 SEK 57 SEK 55 SEK 06/05/2024
KÖP SÄLJ

GreenGold Group

50 EUR 60 EUR 50 EUR 06/05/2024
KÖP SÄLJ

Kaunis Iron

36 SEK 42 SEK 40 SEK 06/05/2024
KÖP SÄLJ

Klarna

3600 SEK 4000 SEK 3600 SEK 06/05/2024
KÖP SÄLJ

Marshall Group

450 SEK 500 SEK 500 SEK 06/05/2024
KÖP SÄLJ

Mynt AB

- - 313 SEK 20/03/2024
KÖP SÄLJ

Sigrid therapeutics

15 SEK 18 SEK 17.5 SEK 06/05/2024
KÖP SÄLJ

Yabie

18 SEK 20 SEK 22 SEK 06/05/2024

Företag

Senast Avslut

4.89 SEK
850 SEK
5325 SEK
13.25 SEK
6.8 SEK
359.64 SEK
55 SEK
40 SEK
3600 SEK
313 SEK
22 SEK

Alla kurser är indikativa, vid klick på köp/sälj och inskick av en förfrågan så binder du dig inte till något. En av våra mäklare kommer då höra av sig till dig för att diskutera den aktie du är intresserad av att göra affär i.

Vi erbjuder

  • En smidig tjänst för köp och försäljning av onoterade aktier
  • Möjligheter att investera i spännande bolag som inte finns på börsen
  • En plattform där du kan få en översikt över dina onoterade innehav

Vad är onoterade aktier?

Onoterade aktier är aktier som inte finns att handla på officiella börser. Till exempel stora handelsplatser som Nasdaq OMX eller NGM Nordic. Vi på Eqvor arbetar med att skapa en smidigare marknad för onoterade aktier.

Att köpa aktier i onoterade bolag kan handla om allt från att investera i startups till att investera i större mer etablerade företag.

Varför investera i onoterade aktier?

Visste du att 99.70% av alla svenska bolag år 2022 inte finns på någon börs? Med hjälp av aktiemäklare kan du få tillgång till aktier från företag som du annars hade gått miste om, om du bara investerar i aktier som finns på börsen.

Det finns många fördelar med att handla onoterade aktier. Här är några av de vanligaste:

Du får vara med från början

Det kan vara spännande att få vara med på ett bolags resa redan från början. Går det bra för företaget kommer dina investeringar vara väl värda. Äger du aktier i ett onoterat bolag kan du även i större utsträckning göra din röst hörd kring beslutsfattande. Särskilt i mindre bolag. 

Större potential till högre avkastning

Många onoterade bolag befinner sig i ett skede där de inte riktigt har haft sin stora tillväxt än. Om bolaget du investerat i lyckas växa brukar du få mycket högre avkastning än med bolag som redan har gjort en börsintroduktion och därmed redan haft sin stora tillväxt.

Mindre påverkan av vanliga börsens prisfluktuationer

Eftersom ett onoterat bolag inte är med på någon börs påverkas de inte heller lika mycket när marknadssentimentet på börsen är negativt. Så för att sprida ut risken kan det vara bra att ha en blandning av både noterade och onoterade aktier.

Risker med att investera i onoterade aktier

Något av det viktigaste att hålla koll på innan du börjar handla med onoterade bolag  är de specifika riskerna. Onoterade aktier genomgår inte samma granskningsprocess som noterade. De har därför inte lika höga krav på t.ex. ekonomin, transparens eller informationsgivningsprocesser.

Du som investerare kan läsa på själv om företagen för att avgöra om det känns som ett pålitligt företag. Vår mission här på Eqvor är att skapa en transparent marknad där information om onoterade aktier ska vara lättillgänglig. 

Onoterade aktier kan även vara svårare att sälja och köpa exakt när du vill, vilket ökar likviditetsrisken. Priset på onoterade aktier kan också vara svårare att konstatera. Det är just därför det behövs plattformar där denna typ av handel kan göras enklare.

Hur förvaras onoterade aktier?

Om företaget vars aktier du äger är anslutet till Euroclear och därmed är ett så kallat ”avstämningsföretag” så kan du förvara dina onoterade aktier i en kapitalförsäkring eller en vanlig aktiedepå, däremot inte i en ISK (investeringssparkonto).

Om företaget inte är anslutet till Euroclear så behöver du inte förvara aktierna utan då räcker det med att företaget uppdaterar sin aktiebok så att du står med som ägare.

Investerar du i onoterat via ett företag eller till exempel ett holdingbolag passar det i de flesta fall bäst att förvara aktierna i en depå. Investerar du däremot som privatperson passar det bäst att förvara i en kapitalförsäkring, just för att du då kan undvika att betala vinstskatt genom att betala en schablonskatt på runt 1% per år i stället.

Köper eller säljer du aktier i ett onoterat företag via oss på Eqvor så ser vi till att aktierna förs över till rätt depå alternativt att ledning uppdaterar aktieboken.

Skatt på onoterade aktier

Innan du köper onoterade aktier behöver du ha koll på lagar kring skatt. Det skiljer sig åt beroende på om du ska äga som privatperson eller som bolag, samt om det rör skatt på utdelning av onoterade aktier eller skatt vid försäljning av onoterade aktier.

Låt oss förklara exakt vad som gäller för dig!

För privatpersoner

För privatpersoner betalas 25% skatt både vid utdelning i onoterade aktier och vid försäljning av onoterade aktier. Under de senaste åren har det framställts lösningar för privatpersoner som vill undvika att betala 25% skatt, lösningen är kapitalförsäkringar för onoterat.

Om du placerar dina onoterade aktier i en kapitalförsäkring kommer du istället för att betala 25% skatt på vinst och utdelning att betala en årlig schablonskatt. Schablonskatten ligger ofta på runt 1% per år.

Dock får man bara förvara onoterade aktier i en kapitalförsäkring om de är okvalificerade aktier. Dina aktier är okvalificerade om du är en passiv ägare som inte är delaktig i bolagets verksamhet. Du ska heller inte vara närstående till någon som är delaktig i bolagets verksamhet. Har du tidigare varit aktiv i bolaget ska det ha gått 5 år sedan du var det för att dina aktier ska klassas som okvalificerade.

För bolag

När du köpt onoterat genom ett bolag finns det flera fördelar. Både skatt vid utdelning och skatt vid försäljning av onoterade aktier blir 0% så länge pengarna är kvar i bolaget. Därför är det inte nödvändigt för bolag att förvara sina aktier i en kapitalförsäkring.

Hur går man tillväga för att sälja onoterade aktier?

Om du äger aktier i ett onoterat företag som du vill sälja så är det vanligast att man börjar med att höra av sig till företagets ledning för att kolla om dom vet om någon som vill köpa aktier i företaget. Det är inte ovanligt att vissa i styrelsen själva kan vara intresserade av det du vill sälja.

Ett annat sätt att få dina onoterade aktier sålda är att gå via en aktör som oss på Eqvor där vi hittar en motpart till din order. Skicka ett mail till oss på  info@eqvor.com så  kollar vi om vi kan hjälpa till med de aktier du vill sälja, i de allra flesta fall så kan vi det tack vare vårt stora nätverk av investerare.

Hur går man tillväga för att köpa onoterade aktier?

Det finns olika sätt att gå tillväga för att köpa onoterade aktier. Du kan exempelvis kontakta en mäklare i onoterat som kan leta upp säljare eller köpare av aktier i ditt valda bolag, vi erbjuder denna tjänst och enklast är om du kontaktar oss och berättar vilket bolag du vill investera i. Du kan även själv leta upp en köpare eller säljare i den specifika aktien du vill göra affärer i. Du kan även delta i nyemissioner när företag tar in nytt kapital.

Ett smidigt alternativ är att skicka in ett intresse om att köpa eller sälja en aktie direkt här på vår hemsida, så hjälper vi dig. Vill du göra detta så kontaktar du oss