
Vad är ett bolag värt? – 5 sätt att värdera företag
Ska du köpa aktier i ett företag, eller kanske sälja befintliga aktier? Då behöver du veta vad som är ett rimligt pris. I denna artikel berättar vi om olika sätt att göra en företagsvärdering.
De metoder som vi går igenom kan användas för att värdera företag, oavsett om det handlar om onoterade bolag eller noterade:
- När det gäller onoterade aktier kan en bolagsvärdering behövas för att en köpare och säljare överhuvudtaget ska komma överens om ett pris. Det är också vanligt vid bodelning, bouppteckning och tvist i domstol.
- För noterade aktier kan en värdering göras för att bedöma om marknaden övervärderar eller undervärderar aktien.
Olika metoder för att värdera företag
Det finns flera etablerade metoder för att värdera bolag:
- Relativvärdering – värde baserat på vad liknande företaget sålts för
- Substansvärdering – bygger på nettovärdet av tillgångar och skulder
- Avkastningsvärdering – värdet baseras på historisk vinst via en vinstmultipel
- Kassaflödesvärdering – värdering utifrån beräknade framtida kassaflöden
- Likvidationsvärdering – när företaget ska läggas ner
Vi ska strax gå igenom var och en av dessa olika typer av företagsvärdering.
Värdera själv eller anlita en expert?
Vill du mest bara stilla nyfikenheten kan du värdera ett företag själv, i varje fall med en enkel variant av substansvärdering eller avkastningsvärdering.
Men ska du köpa eller sälja aktier (eller rent av ett helt bolag), eller om värderingen görs i samband med skilsmässa och bodelning, tvist i domstol eller liknande, då bör du definitivt göra en professionell företagsvärdering.
Dels vet en duktig värderingsman hur tillgångar och vinst ska normaliseras för att själva uträkningen ska bli korrekt. Det vill säga justera för marknadsvärde eller sådant som inte är representativt för verksamheten. Dels får själva värderingen en vikt som kan vinna respekt hos din motpart eller få gehör i domstol.
Låt oss nu titta på de olika metoderna:
Relativvärdering
Relativvärdering innebär att du undersöker vad andra liknande företag sålts för tidigare. Det är en av de enklaste typerna av bolagsvärdering.
Har till exempel tio företag sålts nyligen kan du ta snittpriset eller medianen för dessa och eventuellt justera med en rabatt eller premie beroende på hur verksamheten ser ut.
Det ger en god indikation om lämpligt pris, speciellt om det handlar om ett lokalt företag. Till exempel en matbutik eller restaurang som är jämförbara med det aktuella bolaget.
Problemet med relativvärderingar är bara att det sällan finns tillräckligt med data. Det kanske inte har skett tillräckligt många transaktioner eller så är informationen inte tillgänglig.
Att titta på vad börsnoterade bolag värderas till och applicera det på onoterade företag är inte heller att rekommendera eftersom noterade aktier oftast värderas betydligt högre.
Substansvärdering
Substansvärdering är en metod som nästan alltid kan tillämpas och den är dessutom relativt enkel. Den bygger på nettovärdet – skillnaden mellan värdet av tillgångar och skulder i ett bolag.
Förenklat kan man säga att det är eget kapital. För att få en snabb uppfattning kan du alltså titta efter denna post i balansräkningen.
För att det ska bli korrekt måste du dock utgå från substansvärdet. Det bygger på marknadsvärdet, inte det bokförda värdet. Till exempel kan en lastbil vara värd noll kronor på pappret på grund av avskrivningar men i verkligheten är den värd flera hundra tusen kronor.
Substansvärderingar är bra när du vill ha en snabb och konservativ värderingsmetod utan spekulation.
Metoden passar bra på företag som inte går med vinst eller om man ska göra en så kallad inkråmsöverlåtelse (inkråmsaffär).
Den tar dock varken hänsyn till vinst eller immateriella tillgångar.
Avkastningsvärdering
Avkastningsvärdering är det vanligaste sättet att värdera företag. Ofta används en multipel på historisk vinst för att få fram ett värde.
Till exempel kan du ta historisk vinst för de senaste tre åren och möjligen vikta den för att ge det senaste året mer tyngd. Därefter multiplicerar du vinsten med en multipel. Därav begreppet multipelvärdering som man hör ibland. Ofta är multipeln mellan 3 och 5 gånger vinsten, men den sätts individuellt i varje företag.
Metoden är väletablerad och anses vara robust, även om viss spekulation krävs för att bedöma en lämplig multipel. Den kan exempelvis bero på hur ägarberoendet ser ut, hur skalbar verksamheten är och hur stor potentialen är.
Man pratar också om multipelvärdering av börsnoterade aktier för att bedöma hur en aktie värderas över tid eller i jämförelse med andra aktier. Detta gör man då med så kallade värdemultiplar såsom P/E-talet, P/S-talet eller P/B-talet.
Kassaflödesvärdering
Kassaflödesvärdering (kallas även DCF värdering) kan sägas vara en variant av avkastningsvärdering. Men istället för att använda historisk vinst som underlag används ett uppskattat framtida kassaflöde för att räkna ut ett så kallat nuvärde. Det är vad bolaget är värt idag.
Fördelen med denna metod är att det även går att värdera bolag som inte går med vinst, till exempel en start up.
Tyvärr blir det nästan alltid mycket spekulativt. Dels måste kassaflödet för de kommande åren bedömas, något som är näst intill omöjligt i alla företag förutom möjligen i mycket stora och stabila verksamheter.
Dels behöver du bestämma en så kallad diskonteringsränta till vilken nuvärdet ska räknas fram.
Metoden är så osäker att två professionella värderingsmän kan komma fram till helt olika slutsatser kring värdet för ett och samma företag.
Likvidationsvärdering
Slutligen har vi likvidationsvärdering. Den metoden används för att värdera företag som ska läggas ner. Ofta i samband med konkurs.
Förenklat kan man säga att det är en slags substansvärdering. Skillnaden är att en stor rabatt används eftersom bolaget inte har någon status på marknaden. ”Lack of marketability” som det heter.
I princip innebär det att tillgångarna säljs så gott det går, vilket ofta är i en hast. Därefter betalas skulderna tillbaka och så drar man av avvecklingskostnaderna.
Vilken värderingsmetod ska jag välja?
Vilket sätt att värdera företag som är bäst beror helt och hållet på situationen – och vilken typ av bolag det är. Olika företagsvärderare har också sina favoritmetoder.
Generellt sett brukar en avkastningsvärdering där en multipel appliceras på historisk vinst ge en god indikation av företagsvärdet. Finns det betydande tillgångar i företaget, exempelvis utrustning eller en maskinpark kan den med fördel kombineras med en substansvärdering.
Saknas vinst i bolaget kan värderingen grunda sig helt och hållet på substansvärdet. Samma sak om företaget ska likvideras (oavsett eventuell vinst), men då till en rabatt.
Det är ganska vanligt också att företagsvärderare värderar kassaflödet med en DCF-värdering. Denna metod är dock alltför spekulativ för att ge ett säkert resultat.
Likväl kan kassaflödesvärdering passa på vissa startups när ingen av övriga metoder är tillämpbar, det vill säga när det varken finns vinst eller några tillgångar att tala om.